Erhverv på Avernakø

Landbrug og fiskeri har gennem tiderne været et altdominerende erhverv på øen. I dag drives stadig flere landbrug på Avernakø, både med dyrehold og dyrkning af jorden, hvorimod fiskeriet nu kun foregår på hobbyplan.

I stedet ernærer øboerne på øen sig igennem flere forskellige erhverv. Flere på øen beskæftiger sig med turisme og bespisning. På øen findes tre spisesteder:

Avernakø Havnecafe, som findes ved færge– og bådehavnen på Avernak. Caféen har åben i juni, juli og august.

I Munke findes Avernakø Gårdbutik, hvor Ulla og Flemming i sommeren 2022 åbnede en lille café samt bed&breakfast i sine ferielejligheder. Ulla og Flemming producerer lækkert lamme- og oksekød, som sælges i caféen.

På den gamle skole tæt ved købmanden driver Gitte og hendes ansatte Avernakø Landhotel, som er åbent hele året. Her kan man spise og overnatte, samt opleve den hyggelige have med mange forskellige dyr, som især er populære blandt børnene. Avernakø har også en lille bod, hvor de sælger hjemmelavet marmelade, urtesalt, kaninkød og flødeis.

Et af Avernakøs knudepunkter er den velassorterede Avernakø Købmandshandel. Pia og hendes medhjælper (og svigerfar) Poul har åbent året rundt. De har mange forskellige varer, og det, der ikke kan findes på hylderne, kan oftest skaffes, hvis man bare spørger.

ØLivet er et mindre mikrobryggeri og en lille bollebiks med surdejsbrød som Anne og Gustav åbnede i 2023 som et hobbyprojekt. De har åbent et par gange om ugen, når vejret eller skemaet passer til det. En gang imellem afholder de arrangementer og workshops i deres gamle lade på Skallevej 1. Kontakt: oelivet.avernakoe@gmail.com.

I 2022 tændte tilflytterne Steffen og Mara, som har købt Korshavn Gamle Røgeri, igen op i rygeovnen, så øboerne igen kunne købe friskrøgede fisk på Korshavn.

I 2024 rykkede Birgitte og Martin deres lille familievirksomhed, a Piece of Nature, til større og luftigere lokaler på Avernakø. Både på deres webshop og i den lille gårdbutik på Avernakø kan man få et strejf af eksotisk stemning med sjældne planter, frø og sågar vandrende pinde og tropiske bænkebidere samt specialjord, gødning, kvalitets haveudstyr og boligtilbehør. Det er også muligt at bestille på webshoppen og så afhente gratis i butikken på Avernakø.

Ud over beskæftigelse i turismen ernærer øboerne sig således som iværksættere. Ideerne blomster på vores lille ø – det er herligt.

På Avernak findes også det socialpædagogiske behandlingstilbud Munkegården, som er et hjem for 15 børn i alderen 5-20 år. Munkegården beskæftiger godt 30 ansatte, både øboere men også folk, der pendler til øen fra Fyn. Munkegården er et stort aktiv for øen, med det liv som beboerne og alle dets ansatte bidrager med.

Flere øboer pendler til arbejde på Fyn. Svendborg kan nås på cirka 30 min, og Odense på cirka 45 min. Den første færge går fra øen klokken 7.00 og er i Faaborg klokken 7.30. Mange pendlere sejler retur klokken 16 og er på øen igen klokken 16.30.

Under corona-nedlukningerne blev vi på Avernakø, ligesom så mange andre steder i Danmark, vant til at arbejde hjemmefra. Med internetforbindelse og et hjemmekontor kan man deltage i møder på tværs af hele Danmark og i resten af verden, og det er vi flere, der udnytter for at minimere pendlertiden til og fra øen. Desuden er rejsetiden til og fra Faaborg en god mulighed for at nå de sidste arbejdsopgaver og besvare telefonopkald og mails.